Ocak Temizliği Nasıl Yapılır?

Mutfak, evin en çok kullanılan ve dolayısıyla en çok kirlenen alanlarından biridir. Özellikle ocaklar, her gün kirlenme problemiyle karşılaşır. Pişen yemeklerin dökülmesi, sıçrayan yağlar, taşan sütler… Bu yüzden sık sık ocak temizliği yapmak, mutfağınızın temiz olmasını ve mis gibi kokmasını sağlar. Çeşitli ocak türleri olduğu için her ocak için de farklı yöntemler kullanmak gerekir. Çıkması zor görünen yağlar, lekeler ve çok daha fazlası için yazımızın detaylarındaki temizlik ipuçlarına göz atabilirsiniz!

Ocak Temizliği İpuçları

Ocak ve çevresi, mutfağın temizlemesi en zorlu alanlarından biridir. Bu alanların temizliğini yapmadan bitmiş bir temizlik günü olmaz. Ama ayrıca ocağı günlük olarak da temizlemek gerekir. Böylece yoğun kirler, çıkmayan lekeler ve izlerden kurtulmanız daha kolay olur. Ocak temizliği zorlu olur dediğimiz için gözünüz korkmasın! Adım adım ocakları nasıl temizleyeceğinizi ipuçlarıyla anlatacağız. Böylece aslında ocak temizlemenin, düşündüğünüz kadar zor olmadığını göreceksiniz!

Evin kalbi mutfakta, gün içinde sık sık kullandığınız ocakları temizlemek için aradığınız her şeyi bu yazıda bulacağınıza eminiz! Ayrıca farklı ocak temizleme yöntemleriniz varsa yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın!

Ocak Temizliği İpuçları

Farklı ocak tiplerinin temizliğine geçmeden önce birkaç ipucuyla temizlik adımlarını kolaylaştıralım:

  • Ocak temizliğine başlamadan önce ocağın sıcak olmadığından emin olun. Böylece herhangi bir yaralanma riskini ortadan kaldırabilirsiniz. Daha sonra kuru biz bezle ocağın üzerindeki kirlerin kabasını alın ve diğer temizlik adımlarını izleyin.
  • Ocağı temizlemeye başlamadan önce ocağı tamamen boşaltmanız da tabii ki çok önemli. Eğer çıkıyorsa ocak gözlerini ve ocak demirlerini çıkarın. Ocak gözlerini daha sonra temizlemek için bir kenara ayırın. Ocak demirlerini ise dilerseniz bulaşık makinesine atıp kolayca yıkayabilirsiniz. Eğer bu demirler çok kirliyse demirlere yağ sökücü sıkıp bekletebilirsiniz. Daha sonra bulaşık süngeri ve deterjanı ile demirleri yıkayabilirsiniz.
  • Ocağı temizlerken ocak çakmaklarına dikkat edin. Çakmaklara temizlik malzemesi ya da su kaçması, temizlik sonrasında size sorun çıkaracaktır. Bu yüzden mümkün mertebe o bölgelere su ve benzeri kaçırmayın.
  • Ocak gözlerini ve demirlerini yerleştirirken bu parçaların mutlaka kurumuş olması gerekir. Parçalar kuruyana kadar bekleyin ya da mikrofiber bir bezle parçaları kurutun.
  • Cam ocak temizliği esnasında ocağa mutlaka nazik davranın. Kuruyan kirleri kazıyarak temizlemeye çalışırsanız ocağı çizebilirsiniz. Bu yüzden kirleri yumuşatmaya ve narin şekilde ovmaya özen gösterin.
  • Hangi türde ocak temizliyor olursanız olun, yüzeye uygun bir bez seçmeniz çok önemli. Ocakta çizilmeler oluşmaması için doğru bezi seçtiğinize emin olun.
  • Her temizlikte inox ve cam ocakları bebe yağı silebilirsiniz. Böylece ocakların ömrü daha uzun olur.



Ocak Temizliği

Cam Ocak Temizliği

Cam Ocak Temizliği Nasıl Olur?

İlk olarak cam ocaklar için temizlik ayrıntılarından bahsedelim. Hem şık hem modern görünen cam ocaklar, temizlik aşamasında da kullanıcıları üzmüyor diyebiliriz.

  • İlk olarak tabii ki cam yüzeye uygun temizlik malzemelerini seçmeniz gerekiyor. Doğru ürünleri seçtiğinizde ocağın yüzeyinde çizilme ve benzeri problemler yaşamazsınız.
  • Cam yüzeye sahip olan ocakların temizliğinde çamaşır suyu, cif ve bulaşık deterjanı gibi malzemeleri kullanmamanız gerekir. Bu tarz temizleyici ürünler cam yüzeylerin deforme olmasına sebep olur.
  • Cam yüzeyler için sıvı ürünler yerine püskürtme şeklinde uygulayabileceğiniz karışımları tercih edebilirsiniz. Bu sayede lekeleri yüzeyleri daha kolay temizleyebilirsiniz.
  • Lekeyi yüzeye sprey şişe ile uygun deterjanı sıkıp bulaşık süngerinin yumuşak yüzeyiyle ocağı ovabilirsiniz. Ayrıca mikrofiber bezler ile de ocağı silebilirsiniz. Silme işleminden sonra yine mikrofiber bez ile ocağı durulayabilirsiniz..
  • Cam ocakları temizlemek için şu malzemeleri kullanabilirsiniz: Karbonat ve limon. Karbonatı ocak yüzeyine dökün ve üzerine de limon suyu ekleyin. Kirler kabarıncaya kadar bekleyin. Kirler kabarınca ılık suyla ıslattığınız sünger ile temizlik işlemini tamamlayın. Son olarak temiz bir bez ile ocağı kurulayabilirsiniz!


Paslanmaz Çelik (İnox) Ocak Temizliği

Adım adım ocak temizliği
İnox Ocak Temizliği

Paslanmaz çelik ocaklar uzun ömürlü mutfak eşyalarından biridir. Mutfağınıza şıklık katan bu ürünü aynı zamanda kolayca da temizleyebilirsiniz. Hem doğal ürünlerle hem de temizlik ürünleriyle bu tarz ocaklarının temizliğini yapabilirsiniz.

  • Yemek yaptıktan sonra ocağın üzerinde yağ veya su lekeleri oluşması mümkündür. Bu lekeleri kolayca çıkarmak için yemek piştikten sonra nemli bir bez kullanabilirsiniz. Daha detaylı temizlik için doğal karışımlardan yararlanabilirsiniz.
  • Limon suyu, hem doğal bir çözüm olduğu için hem de ocağınıza zarar vermeyeceği için kullanabileceğiniz malzemelerden biri. Limon ve sirkeli su ile paslanmaz çelik ocaklarınızı yağ ve kirden arındırabilirsiniz.
  • Tüm eşyaların temizliğinde olduğu gibi çelik ocaklarda da düzenli temizlik önemlidir. Düzenli olarak ocağı temizlerseniz ocağınız her daim mis gibi görünür ve parlar.

Emaye Ocak Temizliği

Ocak temizliği ipuçları
Adım Adım Ocak Temizliği

Ve geldik son olarak emaye ocaklara! Emaye ocaklar, uzun süredir hayatımızda olan ocak modellerinden biri. Emaye ocakları temizlerken ocakları aşındırmamaya dikkat etmeniz gerekiyor. Bunun için de ağır kimyasal ürünler kullanmaktan ve temizlik esnasında aşırı baskıdan kaçınabilirsiniz.

  • Emaye ocakları nemli bir sünger ya da mikrofiber bez kullanarak temizleyebilirsiniz. Emaye ocaklara bez ya da sünger ile baskı yaptığınızda birikmiş yağ ve kirleri kolayca temizlemeniz mümkün olur. Ama bu süreçte çok fazla baskı yapmaktan kaçınmanız gerekir.
  • Ayrıca ocakların kıvrımlı kısımlarında da ovalama işlemini dikkatli yapmanız önemlidir.
  • Emaye ocaklarda sirkeli ve limonlu su kullanabilirsiniz. Bu karışımlar sayesinde ocağınız her zaman ilk günkü gibi temiz ve bakımlı görünür.
  • Emaye ocakları daha uzun süreler kullanmak isterseniz ocağı her günün sonunda nemli bir bezle temizlemenizi öneririz.

Ocakları temizledik, peki ya ocak aparatları? Şimdi biraz da ondan bahsedelim! Günümüz teknolojisinde artık pek çok ocak dokunmatik. Ama hala gözlü ocaklar da mutfaklardaki popülerliğini koruyor diyebiliriz. Eğer sizin de gözlü bir ocağınız varsa ocağınızı temizleme aşamasında gözleri çıkarıp derin bir kaba koyabilirsiniz. Daha sonra bu kabın içine biraz sirke, biraz limon tuzu ve sıcak su ekleyerek ocak gözlerini bir süre bu suda bekletmeniz gerekiyor. Ocak gözlerindeki yağlar ve kirler çözündükçe suyun renginin değiştiğini fark edeceksiniz. Bu aşamadan sonra parçaları kabın içinden alıp temiz suyla durulayabilirsiniz. Son olarak parçaların kuruması için bekleyip gözleri ocağa geri yerleştirebilirsiniz.